Yazdır

SGK Üçüncü Şahsa Rücu Ettiği Harcamalar Nedeniyle Emekli Aylığına Haciz Koyabilir mi?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 39. maddesi: “Üçüncü bir kişinin kastı nedeniyle malûl veya vazife malûlü olan sigortalıya veya ölümü halinde hak sahiplerine, bu Kanun uyarınca bağlanacak aylığın başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değerinin yarısı için Kurum’ca zarara sebep olan üçüncü kişilere rücu edebilir…..”  hükmünü  içermektedir.  Yasa’nın bu hükmüne göre; kurum vefat eden kişinin hak sahiplerine bağladığı aylığı peşin sermaye değerinin yarısını size rücu etmesi gerekiyordu. Nitekim etmişte.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93. maddesi : “…. Gelir, aylık ve ödenekler: 88. maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez…….”  hükmünü içermektedir.  Bu hükme göre; emekli aylıkları kurumun prim ve diğer alacakları ve nafaka borçları için haczedilebilirken, bunlar dışındaki borçlar için haczedilemiyor.

Üçüncü şahıslara rücu edilen alacaklar; 5510 sayılı Kanun’un 88. maddesince takip edilen kurumun diğer alacakları sınıfına girdiğinden, söz konusu borcu ödememeniz halinde, emekli aylığınızdan haciz yoluyla tahsil edilebilir. Yaklaşım Dergisi