Münfesih duruma düşmüş veya  uzun zamandır  gayrifaal  durumda olan  birçok  anonim veya limited şirketin vergi dairesinden kayıtlarının  resen  silinmesi önemli  sorunlara neden olmaktadır.   Bununla beraber   aynı şirketler  yerel ticaret sicil  memurluklarında (ticaret  odalarında)  kayıtları devam ettiği için   önemli bir  problem  teşkil  etmiştir. 

Konuyla ilgili  yürürlüğe giren yeni TTK yani 6102 sayılı kanunun geçici  7. maddesi ile önemli  bir düzenleme yapılmıştır.  Bu düzenlemeye göre,  ticaret  sicilinden   münfesih şirketlerin silinmesi sırasında bunların  aktiflerinde yer alan  gayrimenkul veya benzeri  bir hak  mevcudiyeti halinde  tasfiye memuru  atanması yolu ile  bu sorun  çözülecektir.

Ticaret  sicil memurluğu, münfesih şirketlerin ortaklarına veya müdürlerine  veya denetçilerine tebligat yaparak  2 ay içerisinde  tasfiye memuru atamalarını  ve bu  atanan  tasfiye memurunu  ise ticaret  siciline bildirmeleri  zorunludur. 

Atanan tasfiye memuru  göreve başlayıp,  yetki  belgesini alıp, şirketin gayrimenkulünü en kısa zamanda  bir müşteriye satması zorunludur.   Satamadığı takdirde  şirketin  gayrimenkulünü ortaklar arasında toplantı yapıp ortaklardan  birine satabilir.   Böylece, şirketin   aktifinde yer alan  menkul  veya gayrimenkuller bu  şekilde bir işlemle satışı  gerçekleştirilmiş olacaktır.   Sonuçta,  münfesih şirketin aktifinde herhangi bir nakil  vasıtası, otomobil,  kamyon vb. taşıtlar varsa  bunlar da aynı  şekilde satış  suretiyle aktif boşaltılacaktır.  Aktiflerin boşaltılması  sırasında fatura düzenlenecektir.   Beraberinde ayrıca, noterde kat’i satış  sözleşmesi de düzenlenecektir.  

Münfesih  duruma düşmüş şirketlerin  aktiflerinin  paraya dönüştürülmesinde  yani  gayrimenkullerin satışı halinde  bu  gayrimenkulleri KVK 5/1-e  hükmü gereğince  istisnadan  faydalanması  mümkün bulunmamaktadır.(1)

Ortaklara yapılacak  satış  sırasında  gayrimenkullerin değeri emsallere uygun olması  zorunludur.   Emsallere uygun  fiyat  veya bedelin tespitinde KVK md. 5/1-e ve ayrıca  1 Seri Nolu  Transfer  Fiyatlandırması  yoluyla örtülü kazanç  dağıtımı hakkında genel tebliğde yapılan   açıklamalara göre işlemin mahiyetine en uygun yöntem  kullanılacaktır.  Eğer, satış işlemine ilişkin fiyat  veya bedelin emsallerine göre  bariz bir şekilde uygun olmaması halinde  kazanç transfer  fiyatlandırması  yoluyla örtülü olarak  tevzi edilmiş bir kazanç sayılacaktır.  Böyle bir durum karşısında  düşük  satış  bedeli ile emsal  satış  bedeli  üzerindeki  fark  üzerinden  tasfiye memuru  adına cezalı tarhiyat  riski her  zaman  gündeme gelebilir. 

Tasfiye memuru  tarafından  son  kez  KDV, varsa muhtasar,  geçici  vergi  beyannameleri  verilerek  tasfiye işlemleri  neticelendikten sonra ayrıca tasfiye kurumlar vergisi  beyannamesi de verilerek iş  bitirilecektir.

Sonuç olarak,  münfesih duruma düşmüş şirketlerin mal varlıkları   tasfiye memurları tarafından  satış yapılarak  neticelendirilmediği takdirde  bu  mallar  Hazineye intikal  etme riski ile karşı karşıya geleceklerdir.(2)  

Gelir ve kurumlar vergisi yönünden  ilgili  vergi dairesine de konu  bildirilerek  vergi kayıtları  resen  terk yöntemi ile  sonuçlandırılacaktır. Nazlı Gaye Alpaslan

https://www.hurses.com.tr/av-nazli-gaye-alpaslan/-munfesih-sirketlerin-vergi-ve-ticaret-sicil-kayitlarinin-terkin-edilmesine-engel/haber-22120

-------------------

(1) Bkz. 6102 sayılı  yeni TTK geçici  md.7

(2) Bkz. İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı özelgesi, 4.3.2013 gün ve 115 sayılı.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, Adana da 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • HUZUR HAKKI ÖDEMELERİNİN PRİME TABİ OLUP OLMADIĞI Uygulamada bazı görevlerin komisyon, komite, idare heyeti gibi organların toplantılarına…
  • e-Bağımsız Denetçi Adayı Belirleme Sınavı   30 Nisan 2024 tarihli Elektronik Bağımsız Denetçi Adayı Belirleme Sınav…
  • Yıllık Gelir Vergisi, Ba-Bs ve E-Defter Beratları Yüklenme Süreleri Uzatıldı 28 Mart 2024 tarihli ve 166 Sıra No.lu Vergi Usul…
Top