Son yıllarda ekonomik krizler sonucunda aile birlikleri dağılmakta ya da hileli (muvazaalı) boşanmalar artmaktadır. SGK bu konuda ALO 170’e  yapılan ihbarları değerlendirmekte, SGK denetmenleri bunları dedektif gibi iz sürme konusunda çözüme ulaştırmaktadır.

Hileli boşanmalarda ciddi anlamda yol kat edilmesinde denetmenlerin özverisi olup, bu konuda polisleri aratmayacak derecede dedektif olmuşlardır.

Bizim asıl konumuz ise; neden bu emekli aylıklarına talep var?

Tabii buradan pencereyi açtığımızda 3 dönem karşımıza çıkacaktır.

Özellikle 4/a dediğimiz SSK yetim kız çocukları tek kişi ve hak sahibi olarak karşımıza çıktığımızda bu iştah kabarıklı tavan yapıyor.

TEK HAK SAHİBİ

  • A-Sigortalının ölüm tarihi 1/10/2008 öncesi olup, 08/09/1999 öncesi sigortalı olması halinde: 1/10/2008 öncesi vefat eden SSK yetim kız çocuğu tek hak sahibi olması durumunda yukarıdaki aylıktan az almayacağı gibi, ekonomik kriz dönemlerinde yukarıdaki miktar ciddi bir rakam olduğundan çalışan bir kişi 1.603 TL aldığında ek ödeme dahil 1.431,66 TL yetim aylığı ödenmesi de bu durumda korucu kalkan görevi görmektedir.
  • B-Sigortalının ölüm tarihi 1/10/2008 sonrası olup ,08/09/1999 öncesi sigortalı olması halinde: Burada artık sigortalının dosya aylığına bakılarak mukayese yapılacaktır. O halde dosya aylığı sigortalının hissesi oranında dikkate alındığında yukarıdaki rakamdan fazla çıkması halinde dosya aylığı kontrolü yapılır. Oysa bu statüde olanlarda en azından alt sınır aylığı kontrolünün avantajından yararlanmak suretiyle 1.374,58+ek ödeme rakamını almaları halinde koruma kalkanı burada dikkatimizi çekiyor.
  • C-2000 sonrası sigortalı olup 30.09.2008 sonrası ölen sigortalı: 01/01/2000-30/09/2008 arası sigortalı olup ölüm tarihi 30/09/2008 sonrası olanlar için sigortalı dosya aylığını aşmamak üzere yetim aylığı bağlanır.

2018 Temmuz dönemi tek hak sahibi: 812,62 TL.

Bu durumda olan yetim kız çocukları için ise rakam düşük bağlanmaktadır. Muvazaalı boşanmalarda karşımıza çıkan grup genel de ağırlıklı olarak A ve B maddelerindekiler çıkmaktadır.

  •  D- 5510 sayılı kanun döneminde sigortalı olup 5510’a göre vefat edenlerin yetim kız çocukları: 5510 sayılı kanunla alt sınır aylığı miktarı belirlenmiştir. Kanuna göre sigortalıya bağlanacak aylıklar ile ölen sigortalının hak sahiplerinin aylıklarının hesabına esas alınacak alt sınır aylığı, sigortalının mevcut çalışma sürelerindeki her yıl için bildirilen prim ödeme gün sayısı esas alınarak, bu prim gün sayısı karşılığında kanunun 82. maddesine göre tespit edilen prime esas günlük kazanç alt sınırları (asgari prime esas kazançlar) üzerinden talep veya ölüm yılına ait ocak ayı itibariyle kanunun 29. maddesinin ikinci fıkrasına göre belirlenen ortalama aylık kazancın yüzde 35’inden, sigortalının bakmakla yükümlü olduğu eşi veya çocuğu varsa yüzde 40’ından az olmayacaktır. Sigortalının bakmakla yükümlü olduğu eş veya çocuğu olup olmadığının tespiti, sigortalıya bağlanacak aylık için tahsis talep, hak sahiplerine bağlanacak aylıklar için ise sigortalının ölüm tarihindeki durumu esas alınarak yapılacaktır. Sigortalıların ölümü halinde, ölüm sigortasından dosya bazında her yıl bağlanan aylıkların aylık başlangıç tarihinin ait olduğu yılın ocak ayı itibarıyla yıl içine ait artışlar uygulanmaksızın hesaplanacak tutarları, yaşlılık sigortasından bir önceki yılın son ödeme ayında söz konusu sigortalılar için ayrı ayrı dosya bazında ödenen en düşük yaşlılık aylığından az olmayacaktır.

01.10.2008 tarihinden itibaren sigortalı olanların ölümü halinde tek hak sahibi veya iki hak sahibi aile bireyleri için ödenecek alt sınır aylık miktarları ölüm tarihine bağlı olarak değişir. Güncelleme katsayısının farklılığı nedeniyle madde 55 kapsamında hesaplanacak alt sınır aylık miktarı daha farklı olacaktır. Vedat İlki

https://www.egetelgraf.com/yazarlar/vedat-ilki/hileli-bosanma.html

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, Adana da 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • GİB, Yiyecek ve İçecek Hizmeti Sunan Yerlerde KDV Oran Uygulamasına İlişkin KDV Tebliğ Taslağı Yayınladı Gelir İdaresi Başkanlığınca, yiyecek ve içecek hizmeti sunan yerlerde KDV…
  • Kurum Kazancının Tespitinde Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Nelerdir? Ticari kazancın doğru saptanması, gelir ve giderlerinizin hatasız belirlenmesi bakımından,…
  • Aynı İşverenin Farklı Şubelerinde Çalışma Durumu İşçinin aynı işverenin farklı şubelerinde çalışması1) Görevlendirme2) Kısmi (yarı zamanlı)…
Top