Yazdır

Mükellef Vergi İnceleme Tutanağını İmzalamaktan Kaçınabilir mi?

2013 yılı ile ilgili incelemeye alındık ve şimdi müfettiş aradı inceleme bitiş tutanağını imzalamak için. Yaklaşık 100.000 TL vergi ve 100.000 TL vergi ziyaı cezası kesilmiş. İnceleme bitiş tutanağını imzalamama hakkımız var mı? İmzalamazsak ne olur? Vergi inceleme tutanağını imzalamadığımızda ceza ve vergileri kabul etmiş sayılır mıyız? Vergi inceleme tutanağını imzaladığımızda “VİR’de tarafıma kesilmiş olan ceza ve vergileri kabul etmiyorum” diye şerh düşüp imzalama hakkımız var mıdır?

İnceleme tutanakları, inceleme esnasında gerekli görülen hallerde, vergilendirme ile ilgili olayları ve hesap durumlarının tespit ve tevsik etmek amacıyla vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar tarafından düzenlenen tutanaklardır.

Bu tutanaklarda tarh edilen vergi ve ceza tutarı yer almaz. Bu nedenle “VİR’de tarafıma kesilmiş olan ceza ve vergileri kabul etmiyorum” diye şerh düşülemez. Ancak tutanakla tespit edilen hususlara ilişkin mükellef itiraz ve mülahazalarının tutanağa geçirilmesi gerekir.

Tutanağın imzalanmış olması da tarh edilen vergi ve kesilen cezanın kabul edildiği anlamına gelmez. Uzlaşma konusu veya dava konusu yapılabilir. 

Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar, ilgilileri tutanakları imzalamaları için zorlayamazlar. Ancak ilgililer tutanakları imzalamaktan çekindikleri takdirde tutanakta bahis konusu edilen olaylar ve hesap durumlarını ihtiva eden defter ve belgeler, nezdinde inceleme yapılandan rızasına bakılmaksızın alınır ve inceleme neticesinde tarh edilen vergiler ve kesilen cezalar kesinleşinceye kadar geri verilmez. İlgililer her zaman bu tutanakları imzalayarak defter ve belgeleri geri alabilirler. Yaklaşım Dergisi