Yazdır

Emniyet Görevlilerince Yapılan Denetimden Elde Edilen Tespitlere Göre İdari Para Cezası Verilmesi

Danıştay 15. Dairesi

Tarih     : 16.05.2017

Esas No : 2016/7758

Karar No: 2017/2524

5510 s. SSGSSK Md. 59, 102

EMNİYET GÖREVLİLERİNCE YAPILAN DENETİMDEN ELDE EDİLEN TESPİTLERE GÖRE İDARİ PARA CEZASI VERİLMESİ

Emniyet görevlilerince yapılan denetimlerde elde edilen tespitlere göre işyerinde çalışanların işe giriş bildirgeleri ile aylık prim ve hizmet belgelerinin Kuruma verilmemesi nedeniyle idari para cezası verilmesine ilişkin işlemin hukuka uygun olduğu hk.

İstemin Özeti: Davacı şirkete ait işyerinde çalışanların işe giriş bildirgeleri ile aylık prim ve hizmet belgelerinin Kuruma verilmemesi nedeniyle davacı şirket adına 5510 sayılı Yasa’nın 102. maddesi uyarınca (…) TL para cezası verilmesine ilişkin 08.12.2014 tarih ve 17.787.184 sayılı işlemin iptali istemiyle açılan dava sonucunda, İdare Mahkemesi’nce; dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddi yolunda verilen kararın, hukuka uygun olmadığı ileri sürülerek temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Karar: 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun “Kararın Bozulması” başlıklı 49. maddesinin 2. fıkrasında; temyiz incelemesi sonucu Danıştayın; a) Görev ve yetki dışında bir işe bakılmış olması, b) Hukuka aykırı karar verilmesi, c) Usul hükümlerinin uygulanmasında kararı etkileyebilecek nitelikte hata veya eksikliklerin bulunması sebeplerinden dolayı incelenen kararı bozacağı kuralına yer verilmiştir.

Dosyadaki belgeler ile temyiz dilekçesindeki iddiaların incelenmesinden, temyiz istemine konu kararın hukuka ve usule uygun olduğu, kararın bozulmasını gerektirecek yasal bir sebebin bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle; temyiz isteminin reddine, İdare Mahkemesi’nin kararının onanmasına, dosyanın mahkemesine gönderilmesine, 2577 sayılı Kanun’un 18.06.2014 tarih ve 6545 sayılı Kanunla eklenen geçici 8. maddesinin 1. fıkrası ve 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, oyçokluğuyla karar verildi(*).

(*)       KARŞI OY (X): 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36. maddesinde memurların, hizmet sınıfı bakımından ayrıma tabii tutulduğu, polis memurlarının emniyet hizmetleri sınıfı içerisinde sayıldığı, denetim elemanlarının ise genel idare hizmetleri sınıfında yer aldığı ve müfettiş, kontrolör, denetmen, denetçi, kontrol memuru gibi ünvanlarla görev yaptığı, bu nedenle polis memurlarının kamu kurum ve kuruluşlarının denetim elemanları arasında yer almadığı, 5510 sayılı Kanun’un 59/7. maddesinde ise kamu kurum ve kuruluşlarının denetim elemanlarınca yapılan denetimlerde elde edilen tespitlere göre davalı idareye yapılan bildirimlerin esas alınarak işlem yapılacağı açık şekilde belirtilmiş olduğundan, davalı idarece destekleyici herhangi bir denetim yapılmaksızın, emniyet görevlilerince yapılan denetimlerde elde edilen tespitlere göre doğrudan idari para cezası verilmesi mümkün değildir.

          Açıklanan nedenlerle dava konusu işlem hukuka uygun olmadığından, temyiz isteminin kabulü ile mahkeme kararının belirtilen gerekçe doğrultusunda bozulması gerektiği oyuyla çoğunluk kararına katılmıyorum.