18/1/2019 tarihli ve 30659 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7161 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda, KDV ve ÖTV Kanunlarında yapılan değişiklikler aşağıda belirtilmiştir.

Açıklanması Gereken Hususlar:

A) KDV Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler

1- Organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitelerinin yenilenebilir ve diğer enerji tesislerinin yapımında KDV istisnası uygulanması

7161 sayılı Kanun’un 17. maddesi ile KDV Kanunu’nun 13. maddesinin (j) bendine eklenen ibareyle, organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitelerinin yenilenebilir enerji ve diğer enerji tesislerinin yapımına ilişkin teslim ve hizmetler KDV istisnası kapsamına alınmıştır. Tam istisna kapsamındaki bu işlemleri yapanların yüklendiği vergiler, Kanun’un 32. maddesi uyarınca indirim ve iade konusu yapılabilecektir.

Bu istisna, 7161 sayılı Kanun’un yayımı tarihi olan 18 Ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

2- Sertifikalı yayıncıların kitap ve süreli yayın teslimi

7161 sayılı Kanun’un 17. maddesi ile KDV Kanunu’nun 13. maddesine eklenen (n) bendi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayıncılık sertifikası verilen yayıncıların kitap ve süreli yayın teslimleri KDV’den istisna edilmiştir. Tam istisna kapsamındaki bu teslimleri yapan yayıncılar da indiremedikleri KDV’nin iadesini talep edebileceklerdir.

Bu istisna, 7161 sayılı Kanun’un 69/a maddesine göre Kanun’un yayımını izleyen aybaşı olan 1 Şubat 2019 tarihinde yürürlüğe girecektir.

3- Kur farklarının KDV matrahına dahil edilmesi

Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu kararıyla, KDV Genel Uygulama Tebliği’ndeki kur farklarının KDV matrahına dahil olduğu yönündeki açıklamaların iptali yönündeki davayı reddeden Danıştay 4. Dairenin kararı bozulmuştu. Bu gelişme üzerine 7161 sayılı Kanun’un 18. maddesi ile KDV Kanunu’nun 24. maddesinin (c) bendindeki “fiyat farkı” ibaresinden sonra gelmek üzere eklenen “kur farkı” ibaresiyle, kur farklarının KDV matrahına dahil olacağı kanun hükmü haline gelmiştir.

Bu madde 18 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmekle birlikte, maddenin gerekçesinde “Madde ile ithalatta olduğu gibi yurt içinde yabancı paraya dayalı olarak yapılan teslim ve hizmetlerde bedelin tamamen veya kısmen sonradan tahsil edildiği durumlarda, kur farklarının da matraha dahil olduğu madde metnine yazılmak suretiyle uygulamadaki tereddütlerin giderilmesi amaçlanmaktadır” şeklindeki açıklamadan, idarenin bu uygulamayı geçmişe de şamil etmek (yaymak) amacında olduğu düşünülmektedir.

4- Sultanbeyli’de kamulaştırılan taşınmazlar için KDV istisnası süresinin uzatılması

KDV Kanunu’nun Geçici 35. maddesi ile 2011/2266 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile uygulama usul ve esasları belirlenen İstanbul Sultanbeyli’de sınırları ve koordinatları gösterilen alanda yapılacak iyileştirme, yenileme ve dönüşüm projeleri kapsamında, trampa yolu ile kamulaştırılan taşınmazların Hazineye devir ve teslimi işlemleri 31/12/2018 tarihine kadar Katma Değer Vergisi, damga vergisi ve tapu harcından istisna edilmişti. Ayrıca bu taşınmazların 31/12/2018 tarihine kadar Hazineye devrinden dolayı Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlar’ına göre kazanç oluşmuş sayılmayacağı da hükme bağlanmıştı.

7161 sayılı Kanun’un 19. maddesi ile KDV Kanunu’nun Geçici 35. maddedeki bu süreler 31/12/2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu değişiklik 18 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

5- İmalat sanayine yönelik yatırım teşvik balgesi kapsamındaki inşaatlara ilişkin 2019 yılında yüklenilen vergilerin iadesi

KDV Kanunu’nun Geçici 37. maddesi ile imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında;

a) Asgari 50 milyon Türk lirası tutarında sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017  yılında yüklenilen ve 2017 yılının altı aylık dönemleri itibarıyla indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’nin altı aylık dönemleri izleyen bir yıl içerisinde,

b) 50 milyon Türk lirası tutarına kadar sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017  yılında yüklenilen ve 2017 yılı sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’nin izleyen yıl içerisinde, talep edilmesi halinde belge sahibi mükellefe iade olunması öngörülmüştü.

7061 sayılı Kanun ile, 2018 yılında yüklenilen ve indirilemeyen KDV de bu maddeye dahil edilerek iade kapsamına alınmıştı.

7161 sayılı Kanun’un 20. maddesi ile KDV Kanunu’nun Geçici 37. maddesine eklenen hükümle, imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2019 yılında yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV’nin de iade edilmesi sağlanmıştır.

Ayrıca Geçici 37. maddeye eklenen hükümle Cumhurbaşkanına, bu süreleri bitimini takip eden her bir takvim yılı itibarıyla, ayrı ayrı ya da birlikte 5 yıla kadar uzatma konusunda yetki verilmiştir.

Bu düzenleme 18 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

B) ÖTV Kanununda Yapılan Değişiklikler

1- Şalgam suyu, aromalı sütler, bebek ve devam sütlerinin ÖTV kapsamından çıkarılması

7161 sayılı Kanun’un 37. maddesi ile şalgam suyu, aromalı veya aromalandırılmış içme sütleri ile bebek ve devam sütleri ÖTV kapsamından çıkarılmıştır. Söz konusu mallar, 7061 sayılı Kanun ile 1/1/2018 tarihinde yürürlüğe girmek üzere ÖTV Kanun’u eki (III) sayılı listenin (A) cetveline dahil edilmişti.

Öte yandan 7161 sayılı Kanun’un 38. maddesi ile ÖTV Kanununa eklenen Geçici 8. maddeyle, ÖTV kapsamından çıkarılan söz konusu malların 18 Ocak 2019 tarihine kadar ithali veya teslimi dolayısıyla ÖTV ve bu verg,iye isabet eden tutarda KDV tarhiyatı yapılmaması, vergi cezası kesilmemesi, daha önce yapılmış tarhiyatlardan ve kesilmiş olan cezalardan (varsa açılmış davalardan feragat edilmesi şartıyla) vazgeçilmesi, tahakkuk eden tutarların terkin edilmesi öngörülmüştür. Ancak tahsil edilen tutarlar iade edilmeyecektir.  pwc

Bu düzenleme de 18 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, Adana da 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • HUZUR HAKKI ÖDEMELERİNİN PRİME TABİ OLUP OLMADIĞI Uygulamada bazı görevlerin komisyon, komite, idare heyeti gibi organların toplantılarına…
  • e-Bağımsız Denetçi Adayı Belirleme Sınavı   30 Nisan 2024 tarihli Elektronik Bağımsız Denetçi Adayı Belirleme Sınav…
  • Yıllık Gelir Vergisi, Ba-Bs ve E-Defter Beratları Yüklenme Süreleri Uzatıldı 28 Mart 2024 tarihli ve 166 Sıra No.lu Vergi Usul…
Top