Bilindiği üzere; 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun 50 nçi maddesinin ikinci fıkrasında işsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için “hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak” şartı yer almaktaydı. Buna göre hizmet akdinin feshinden önceki son 120 günlük dönemde devamsızlık veya hizmet akdinde işten çıkış-işe giriş nedeniyle kesinti bulunması halinde sigortalılar işsizlik Oödeneğinden yararlanamamaktaydı.

Bugün yayımlanan 7161 sayılı Kanunun 25. maddesinde “25/5/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 50 nçi maddesinin ikinci fikrasında yer alan “prim ödeyerek sürekli çalışmış” ibaresi “hizmet akdine tabi” şeklinde değiştirilmiştir.” hükmü yer almaktadır. Maddenin yürürlük tarıhı, yayımı tarihinden sonra (18.01.2019 ve sonrasında) hizmet akdi feshedilenler için uygulanacak şekilde belirlenmiştir.

Düzenleme ile 18.01.2019 tarihi ve sonrasında hizmet akdi sona erenler için, aynı işverenle olduğuna bakılmaksızın hizmet akdinin feshinden önceki son 120 günlük dönemde sürekli hizmet akdinin bulunması ve Kanunda yer alan diğer şartları da taşıması halinde işsizlik ödeneği hak sahipliğinin belirlenmesi sağlanmıştır.

Devamsızlık sebebiyle fiilen çalışılmamış olsa dahi sigortalının son 120 günlük dönemde sosyal güvenlik kuruluşlarına verilen prim ve hizmet belgelerinde işsizlik sigortası kapsamında kayıtlı sigortalı olması hizmet akdine tabi olunması için yeterli kabul edilmektedir.

İşsizlik ödeneği hak sahipliğinin belirlenmesine ilişkin son 120 gün kontrolünde 18.01.2019 tarihi ve sonrasında hizmet akdi sona erenler için artık devamsızlık (diğer nedenler, birden fazla dahıl) dikkate alınmayacaktır. Ancak, hizmet akdinde işten çıkış-işe giriş nedeniyle kesinti bulunması hali yine hak düşürücü sebepler arasında yer almaktadır.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • 529 HESAP ENFLASYON DÜZELTMESİNE TABİ TUTULACAK MI? “529- Diğer Sermaye Yedekleri Hesabı”nın enflasyon düzeltmesine tabi tutulup tutulmayacağı…
  • 3568 Sayılı SMMM ve YMM Kanunun da Maliye Bakanlığının Uygun Görüşü Alındıktan Sonra…” İbaresinin Kaldırılması İle İlgili Anayasa Mahkemesi Kararı Esas Sayısı : 2024/63 Karar Sayısı : 2024/75 Karar Tarihi…
  • PRİMLİ PAY ve MUHASEBE UYGULAMA Anonim şirketlerde kuruluş veya sermaye artırımı sırasında, pay senedinin üzerinde…
Top