Emeklilik tarihini geri çekip, maaşın yükselmesini sağlayan borçlanma yapıldığı yıla ait asgari ücrete göre hesaplanıyor. Borçlanma yılbaşından önce, asgari ücret zammından önce yapılırsa daha az ödeniyor.

Sosyal güvenlik sisteminde hizmet borçlanmaları, kişilerin prim gün sayılarını artırdığı gibi, bazı borçlanmalarda ilk kez sigortalı olunan tarihin geri götürülmesine imkan tanıyor. Bu sayede kişilerin emeklilik koşullarında değişiklik olabileceği gibi prim gün sayısı da artar ve emeklilik imkanı doğar. Borçlanma sonrası kişinin ödeyeceği tutar borçlanmanın yapıldığı yıldaki asgari ücrete göre hesaplanır.

KİMLER BORÇLANABİLİYOR?

Bu nedenle yılsonunda borçlanma yapmak, bir sonraki yılbaşında borçlanma yapmaya göre daha ekonomik olur. Borçlanma yapacaklar ellerini çabuk tutarlarsa bu yılki asgari ücret artışından önce borçlanma başvurusu yaparak daha az tutar ödeyebilirler.

5510 sayılı Kanuna göre sigortalıların pek çok durumda borçlanma hakları bulunmaktadır. Avukatlık stajı, ücretsiz izin süreleri, kadın sigortalıların doğum sonrası çalışılmayan günleri, erkek sigortalıların ise askerlik süreleri borçlanılabilmektedir. Bunun yanında kadınların yurtdışında bulunduğu bütün süreleri, erkeklerin ise yurtdışındaki çalışma ve çalışmalar arasındaki bir yıla kadarki işsizlik sürelerinin borçlanılması mümkündür. Bütün bu borçlanmalar için SGK’ya başvuru da bulunulması ve borçlanmaya konu süreler için seçilen prime esas kazanç üzerinden hesaplanan miktarın ödenmesi gerekmektedir.

BİR AY İÇİNDE ÖDENMELİ

Borçlanma ile prim gün sayısının artırılması için kişinin borçlanmaya konu günlerinin olması gerekir. Geçmişte çalışılmamış günlerin borçlanılması mümkün değildir. Ancak borçlanma hakkının tanındığı kişilerin borçlanma kapsamındaki günlerini borçlanmaları mümkündür. Borçlanma başvurusu yapan sigortalının yurtdışı borçlanmasında üç, diğer borçlanmalarda bir ay içerisinde bu tutarı ödemesi gerekir.

ASGARİ ÜCRET BELİRLEYİCİ

Borçlanılacak süreler için borçlanacak kişinin seçtiği prime esas kazanç tutarının yüzde 32’si tutarında ödeme yapılması gerekir. 2018 yılı için asgari ücret üzerinden borçlanma yapacak kişinin bir gün için ödeyeceği asgari borçlanma miktarı 21,64 TL’dir. Bu çerçevede 6 aylık askerlik süresini asgari ücret üzerinden borçlanacak bir kişinin 3.896 TL borçlanma tutarı ödemesi gerekmektedir. İki yıllık yurtdışı hizmetini borçlanma isteyenin ödemesi gereken rakam 15.586 TL’ye ulaşır. Borçlanma için en yüksekten prim ödenmek istenirse ödenecek tutar günlük 162,32 TL’ye yükselir.

2019’da yükseliyor

2019 yılında asgari ücretteki artışa bağlı olarak borçlanma günlük alt limiti de artacak. 2019 yılında asgari ücret yüzde 15 oranında artış gösterirse bir günlük borçlanma tutarı 24,89 TL’ye yükselecektir. Bu yıl asgari ücrette yapılacak artışın yüzde 20 ila 25 olması bekleniyor.

ASKERLİK TARİHİ GERİYE ÇEKER

Askerlik borçlanmaları askerlik eğer sigortalı olmadan önce yapılmış ise sigorta giriş tarihini geriye götürmektedir. Bu anlamda bazen erkek sigortalılar bu borçlanmayı yalnızca sigorta giriş tarihini geriye çekmek için yaparlar. Bu gibi borçlanmaların yılbaşından önce yapılması ekonomik anlamda avantaj sağlayacağı için bir an önce yapılması yerinde olacaktır. Aynı şekilde doğum borçlanması ile prim günü kazanmak isteyen kadın sigortalılar da, yılbaşından önce gerekli başvuruyu yapmalılar.

E-DEVLET BÜYÜK KOLAYLIK

SGK’nın e – devlet üzerinden hayata geçirdiği uygulamayla borçlanma başvurusu yapmak için yaşanılan zaman ve para kaybı engellendi. Artık, e – devlet üzerinden borçlanma talebi SGK’ya iletebiliyor. Şu an için SSK’lıların askerlik ve doğum borçlanmaları, eski adıyla Bağ – Kur’luların askerlik ve doğum borçlanmaları ve Emekli Sandığı mensuplarının bütün borçlanma işlemlerinin e – devlet’te yapılması mümkün. Okan Güray Bülbül

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/borclanmada-elini-cabuk-tutanlar-kazancli-cikiyor/haber-799719

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, Adana da 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • Eurobond Gelirlerinin Beyan Edilmesinde Önemli Hususlar 2023 takvim yılı gelirlerinin beyan edileceği Gelir Vergisi beyanname verme…
  • Yurtdışı Borsalarda Yapılan Hisse Senedi İşlemlerinin Beyan Durumu Son yıllarda Midas benzeri uygulamalar veya banka uygulamaları üzerinden tam…
  • GİB, Kurumlar Vergisi Beyan Rehberi Yayınladı Kurumlar vergisi mükelleflerinin, 2023 hesap döneminde elde ettikleri kurum kazançlarının vergilendirilmesine yönelik…
Top