Çalışma hayatındaki kadınlardan, ağır engelli çocuğu bulunanlara erken emeklilik hakkı sağlanıyor. Bu durumdaki kişilerin, 1 Ekim 2008 sonrası çalıştıkları her 1 gün; 1.25 gün olarak emekliliklerine ekleniyor.

EVDE BAKIM PARASI DA ALABİLİYOR

1- Soru: Eşim engelli kızıma baktığı için çalışamıyor ve sigortası da yok. Yıllardır evde engelli çocuğuna bakanların sigortası devlet tarafından ödenecek deniyor ama 20 yıldır bekliyoruz. Gelirimiz belli bir limitin üstüne çıkarsa da hemen eşimin bakım maaşı kesiliyor.

1.25 GÜN OLARAK SAYILIYOR

Cevap: Şu an böyle bir düzenleme yok. Diğer yandan çalışma hayatındaki kadınlardan, ağır engelli çocuğu bulunanlara erken emeklilik hakkı sağlanıyor. Bu kişilerin, 1 Ekim 2008 sonrası çalıştıkları her 1 gün; 1.25 gün olarak emekliliklerine ekleniyor. Örneğin 58 yaşında emekli olabilecek kadının 1 Ekim 2008 sonrasında 4 yıl çalışmışsa emeklilik yaşından 1 yıl indirilmesi mümkün. En az yüzde 50 engelliye bakan kişilere evde bakım parası da ödeniyor. Bunun alınabilmesi için engellinin olduğu hanede kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte ikisinden yani 967.27 TL’den düşük olması şart.

EN AZ 600 GÜN PRİM

2- Soru: İşsizlik şartlarını yerine getirdim ancak 600 günü dolduramadan askere gittim. Döndüğümde 600 günü tamamladım ancak bu şartları üç buçuk yılda tamamlayabildim. İşsizlik maaşı hakkım var mı? (İbrahim Polat)

Cevap: İşsizlik sigortasından ödenek alabilmek için 3 yılda son 120 günü kesintisiz olmak üzere en az 600 gün prim ödenmiş olma şartı var. En az 600 gün priminiz varsa işsiz kaldığınızda maaş alabilirsiniz.

SSK VE BAĞ-KUR’A PRİM MAAŞI ARTIRIR

3- Soru: Bir özel hastanede kadroluyum, iki özel hastanede de part time olarak bordrolu şekilde çalışacağım. Bir de tıbbi danışmanlık şirketi kurdum. SSK ödemem yapılıyor, kendi şirketim üzerinden Bağ-Kur’a ödeme yapmama şansım var mı?

Cevap: Siz de eğer isterseniz bir işverene bağlı olarak çalıştığınız için Bağ-Kur’a prim ödemeyebilirsiniz ancak isterseniz dilekçe vererek hem Bağ-Kur’a, hem SSK’ya prim ödeyerek, ileride daha yüksek aylıkla emekli olabilirsiniz.

3 ŞARTLA 65 YAŞ AYLIĞI

4- Soru: Amcam Almanya’dan emekli ve oradan maaş alıyor. Türkiye’de sigortalı olduğu günler için de aylık 180 TL civarında Emekli Sandığı’ndan bir ödeme alıyor. Yengem 65 yaş aylığına başvurursa, eşinin aldığı 180 TL’lik ödeme bir sorun teşkil eder mi?

Cevap: Yengenizin 65 yaş aylığı alabilmesi için emekli olmaması, SGK’dan dul veya yetim aylığı almaması ve çalışmaması gerekiyor. Okan Güray Bülbül

https://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/agir-engelli-cocuguna-bakan-kadina-erken-emeklilik/haber-798763

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Hakkımızda

 ö z d o ğ r u l a r, Adana da 18.08.1988 tarihinde kurularak, Mali Müşavirlik faaliyetine başlamıştır. 

Sektöründe en iyi olma duygusu ile personeline "Kalite" bilincini yerleştirmeyi, Kalite Yönetim Sistemini sürekli iyileştirmeyi, müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı, amaç edinerek, 2003 Yılında, alanında Türkiye' de ilk olarak ISO 9001: 2000 Belgesi almıştır.

 

Mali Takvim

Öne Çıkanlar

  • YURTDIŞINDA YAPILAN YILLARA SARİ İNŞAAT İŞİNİN VERGİLENDİRİLMESİ             5520 sayılı Kurumlar Vergisi…
  • Rapor Parasıyla İlgili Yasaya Anayasa Mahkemesinden İptal Kararı İş kazası ve meslek hastalığı, hastalık veya analık hali nedeniyle…
  • Mazeretsiz Devamsızlıkta İş Sözleşmesinin Feshi İşçi ile işveren arasındaki iş ilişkisi sürdürülürken, işçi tarafından yapılan…
Top